Helyes kerék légnyomás, avagy te fújod, vagy szívod?

2013-október-15 (kedd) 06:49:45 | Kategória: Hasznos

Helyes kerék légnyomás, avagy te fújod, vagy szívod?

Habár a legtöbb autós nem törődik vele, de a keréklégnyomás ellenőrzésnek gyakran nagyobb szerepe lehet a biztonságos utazásban, mint magának a gumiabroncs állapotának. Természetesen mindkét tényező kiemelkedően fontos, ellenben ön például tudta, hogy az elégtelen guminyomás esetén alaposan megromlik az autó úttartása, és csak emiatt a vezető akár el is veszítheti a kontrollt a gépjármű felett?

Ez természetesen a legrosszabb, ami a rossz guminyomás következtében előfordulhat, ugyanakkor amennyiben túl kevés, vagy túl sok a levegő egy autó abroncsában, akkor kormányozhatósági és kanyarstabilitási problémák is felléphetnek. Kiváltképp az alacsony abroncsnyomás van rossz hatással a gumik tartósságára, ami az egyik oka lehet az úgynevezett durrdefektnek, ami nagy sebességnél akár végzetes is lehet. Amennyiben a guminyomás túl magas, a gumik már nem biztosítanak optimális érintkezést az út felületével, vagyis a tapadás megromlik, a menetstabilitás szintúgy, a fékút pedig megnövekedik.

Ha nem ideális a kerékabroncs nyomása, az nagyban befolyásolja a gördülési ellenállást is, ami pedig az üzemanyag-fogyasztásra lehet rendkívül negatív hatással, ellenben pozitívan befolyásolhatja a fogyasztást, ha a meghatározottnál 0,2 barral nagyobb nyomást engedünk az abroncsokba. Akár túl sok, akár túl kevés a légnyomás a gumikban, a menetkomfort minden esetben csökkenni fog, a gumikopás pedig rendellenessé válik, ezért fontos, hogy minden nagyobb út előtt, és általában kéthetente ellenőrizzük az abroncsokban a nyomást. Ezt egy bármelyik benzinkúton vagy autós boltban beszerezhető guminyomás-mérővel megtehetjük. Minden autónak, teherautónak és gépjárműnek más és más a guminyomása, ami az abroncsmérettől és a terheléstől is függ, amiről bővebb tájékoztatást a jármű kiskönyvében találhatunk.

VisszaTovábbi cikkek

Helyes kerék légnyomás, avagy te fújod, vagy szívod? című cikkhez hasonló írás: Vezetői engedély és az okmányiroda