Milyen költségekkel számoljunk a jogosítvány megszerzéséhez?

2013-november-30 (szombat) 07:02:51 | Kategória: Hasznos

Milyen költségekkel számoljunk a jogosítvány megszerzéséhez?

A jogosítványszerzés a legtöbb embernek manapság már nem az ügyességén múlik, sokkal inkább egy presztízskérést jelent, hiszen gyakran olyan súlyos pénzösszegbe kerül egy jogsi megszerzése, amit egyre kevesebben engedhetnek meg maguknak. Érdekesség azonban, hogy bár egyértelműen változtak az árak az elmúlt évek során, legyen szó akár a vizsgadíjakról, akár az órákról, de drasztikus módosulás az elmúlt tíz évben nem történt, ám mégis egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy kiadják jogosítványra azt a 100 és 150 ezer forint közötti összeget. Merthogy egy jogsi ma már – még akkor is, ha minden vizsga elsőre megvan –, legalább ilyen kiadást jelent, ez pedig a mai Magyarországon többeknek is egy-két havi fizetést jelent.

Manapság egyébiránt egy KRESZ-vizsgáért átlagosan 4600 forintot kell kifizetnünk, míg járműkezelési vizsgáért 4700 forintot. A forgalmi vizsga 11 ezer forintba kerül, az elsősegélyvizsga pedig átlagosan 6500 forintba, míg maga a tanfolyam 3500-7000 forint között ingadozik autósiskolától függően. Természetesen nem árt figyelmesnek lenni, hiszen – főként a vidéki autósiskolák – gyakran hirdetnek olyan akciókat, amelyeknek köszönhetően ingyenes elméleti oktatást biztosítanak, netán ingyen elsősegélyvizsgát, amivel akár 10 ezer forintot is lefaraghatunk a jogosítvány végösszegéből.

A jogosítványhoz ezen felül szükségünk lesz egészségügyi alkalmasságira is, ami 6500-7200 forintnyi kiadást jelent, de az irat megszerzését követően az okmányirodában is vár ránk 4000 forintnyi befizetés a jogosítvány kiállításáért. Ezen felül komolyabb költséget a KRESZ-vizsgára, valamint a járműkezelési vizsgára felkészítő órák jelentenek, amelyek a jogosítvány megszerzésének legkomolyabb kiadásait takarják. A benzinár emelkedése miatt manapság akadnak olyan autósiskolák, ahol egyetlen óráért 5000 forintot is elkérhetnek az oktatók.

Az elmúlt tíz év során a képzés összetétele lényegesen nem változott, egyedül a levezetendő kilométerek számában módosított az Országgyűlés, így a legújabb rendelet szerint mindenkinek kötelezően le kell vezetnie 580 kilométert, és csak ezt követően kaphat jogsit. Az árakban ezen felül csak minimális változások történtek az elmúlt évtizedben, így maximum 5-10 százalékos emelkedésről lehet szó, ami alól egyedül az oktatóórák jelentenek kivételt a benzinár drasztikus megemelkedése miatt.

VisszaTovábbi cikkek

Milyen költségekkel számoljunk a jogosítvány megszerzéséhez? című cikkhez hasonló írás: Helyes kerék légnyomás, avagy te fújod, vagy szívod?