Jogosítvány hosszabbítás

2013-július-11 (csütörtök) 13:56:08 | Kategória: Hasznos

Jogosítvány hosszabbítás

Amennyiben lejár, vagy már lejárt a vezetői engedély, akkor a hosszabbítás módja az alábbiak szerint zajlik: 

- a háziorvosnál el kell végeztetni az alkalmassági vizsgálatot. Ha nincs különösebb, komolyabb betegség akkor ez a 3 alap vizsgálatból áll: a látás (számok leolvasása a falra függesztett tábláról), a színtévesztés (számok kiolvasása a kis könyvből) és a vérnyomás ellenőrzése. A vizsgálat díja az alábbiak szerint alakul:
- 40 éves korig 7.200 Ft
- 40 és 60 éves kor között 4.800 Ft
- 60. év betöltése után 2.500 Ft

- ezután az okmányirodát kell felkeresni, az alábbi dokumentumokkal:
- személyi igazolvány, vagy útlevél
- lakcímkártya
- a háziorvostól kapott alkalmassági vélemény
- a jelenlegi jogosítvány
- az okmányirodai ügyintézés díja 4.000 Ft, illetve 1.500 Ft abban az esetben, ha az adott személy a 62. életévét betöltötte, vagy az orvosi alkalmassági vélemény egy évnél rövidebb ideig érvényes. 
A pénzt postai csekken lehet befizetni (az okmányirodában adják ki a csekket, amit postán be kell fizetni, majd visszamenni), vagy az okmányirodában bankkártyával is rendezhető a dolog.

Fontos és ne feledjük, hogy a ma használt vezetői engedély több dátumot is tartalmaz! Az első oldalon lévő dátum magára az okirat érvényességére vonatkozik, míg a hátsó oldalon lévő dátum(ok) az egyes kategóriák érvényességére. Az érvényesség ellenőrzésekor az összes dátumot nézzük meg, mert előfordulhat olyan, ha maga a kártya még érvényes, de az adott kategóriára vonatkozó engedély már nem.

További tudnivaló az egészségi alkalmassági vizsgálattal kapcsolatban, hogy alkalmatlanság megállapítása esetén lehetőség van felülvizsgálat kérésére. Ezt írásban kell kérni, a vélemény kézhezvételét követő 15 napon belül. A másodfokú vizsgálat díja:
- 40 éves korig 10.800 Ft
- 40 és 60 éves kor között 7.200 Ft
- 60. év betöltése után 4.800 Ft

További tudnivaló a ma használt jogosítvánnyal kapcsolatban, hogy belföldön személyazonosság igazolására is alkalmas. (Külföldön azonban nem!)

Lejárt jogosítvány cseréjekor van lehetőség arra, hogy az új okmány elkészültéig lehessen vezetni. Ebben az esetben visszaadják a lejárt jogosítványt és adnak mellé egy igazolást, ami 2 hónapig érvényes. Amikor új jogosítvány elkészült, a(z okmányirodában az ügyintézés során) megadott telefonszámra küldenek egy sms-t, hogy kész az új okmány és személyesen át lehet venni. Ehhez külön sorszámot nem kell kérni, hanem ügyintézési időben bármikor be lehet érte menni. Az új jogosítvány átvételekor a régit kell leadni, aláírni egy papírt és ezzel rendezve van a dolog.

Amennyiben a vezetői engedély elveszett, akkor a pótlásához a fent felsorolt dokumentumokra van szükség (értelemszerűen kivéve a jogosítványt), illetve az elvesztésről szóló jegyzőkönyvre.

Az új okmány az okmányirodában, vagy postai úton vehető át, mindkét esetben. Tehát akkor is, ha lejárt újításáról, vagy elveszett pótlásáról van szó.

A nemzetközi vezetői engedély kiállításához 2db fotó szükséges és a 2.300 Ft-os eljárási díj kifizetése.

VisszaTovábbi cikkek

Jogosítvány hosszabbítás című cikkhez hasonló írás: Forgalomból történő kivonás