Jogosítványt hatvanezerért?! - Összefogás a fogyasztók megtévesztése ellen

2013-május-08 (szerda) 12:00:00 | Kategória: Hírek

Jogosítványt hatvanezerért?! - Összefogás a fogyasztók megtévesztése ellen

Hatvanezerért szerethetsz jogosítványt? Vigyázz, lehet, hogy átverés áldozata vagy!

Számtalan átverés, illetve megtévesztő hirdetést találhatsz a neten. A rendkívül olcsó hirdetések zömében nem tüntetik fel ez árban:
- az elsősegélyt nyújtó tanfolyam,
- az elsősegély vizsga,
- a kresz vizsga,
- a forgalmi vizsga, illetve
- az egészségügyi alkalmassági vizsgálat díját, melyek központilag kötöttek.

Valamint felmerülhetnek további eltitkolt költségek. Ilyen lehet például a gépjárművek használati díjja, illetve amikor az iskolák kevesebb kötelező oldalszámot hirdetnek meg, mint a központilag meghatárorzott minimum óraszám.  A jelentkezés után szólnak csak, hogy további órákat kell venni a minimum óraszám teljesítéséhez.

A visszaélések ellen közösen lép fel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH). Erről gondoskodik az az együttműködési megállapodás, melyet kedden kötött meg Pintér István (az NFH főigazgatója) és Győri Gyula (az NKH elnöke).
A jogosítványra vágyók védelme érdekében külön figyelnek a jogsi előtt állók tájékoztatására, az autósiskolák kereskedelmi gyakorlatára illetve hogy hogyan reklámozzák magukat az iskolák.

Hogy hogyan védi az NFH és az NKH a fogyasztókat, jelen esetben a tanulókat?

A különböző megyei (fővárosi) kormányhivatalok közlekedési felügyelőségei vagy az NFH irányítása alatt működő fogyasztóvédelmisek beküldik a gyanús médiatartalmakat, reklámokat. Megvizsgálják a fogyasztóvédelem hatáskörébe tartozó panaszokat, és hatósági eljárárst indítanak , ha szükséges. Az együttműködési eljárás előnye, hogy közös helyszíni ellenőrzést is végezhetnek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai.
Kiemelt cél a megelőzés is: olyan kiadványok, tájékoztató tevékenységek segítségével, melyek felhívják a figyelmet arra, hogyan kerüljük el a visszaéléseket, félreértéseket még a szolgáltatás igénybevételekor.

Cikkünket nem elrettentésként prezentáltuk, mindössze olvasóink számára szerettünk volna útmutatást nyújtani, hogy döntésük után ne érezzék becsapottnak magukat.
A leírt trükkökkel természetesen nem él mindegyik iskola. A félreértések elkerülése érdekében mindig érdeklődjön az iskolánál a pontos részletek iránt, illetve legyen tisztában az ehhez kapcsolodó jogszabályokkal, melyek linkjeit megtalálhatod weblapunk jobb szélső sávjában.

VisszaTovábbi cikkek

Jogosítványt hatvanezerért?! - Összefogás a fogyasztók megtévesztése ellen című cikkhez hasonló írás: Új egységes jogosítvány az EU-n belül