Jön a szigor: 580 kilométert kell vezetni a jogosítványhoz

2013-augusztus-19 (hétfő) 13:08:24 | Kategória: Hírek

Jön a szigor: 580 kilométert kell vezetni a jogosítványhoz

Az eddigi 30 óra kötelező gyakorlat mellett a jövőben 580 kilométert is le kell vezetni a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szerdán. A hatóság közleménye szerint a vezetési tapasztalat és az alapvető technikák jobb elsajátítása érdekében kezdeményezték az augusztus 15-én, csütörtökön hatályba lépő változtatásokat.

Az egyik fontos módosítás, hogy a gyakorlati vizsgára a tanulóknak kötelező menettávot kell teljesíteniük, melyet  kilóméterben határoztak meg a kötelező gyakorlati óraszám alatt. Ez a B kategória, vagyis az autóvezetői jogosítvány esetében 580 kilómétert jelent. Az NKH szerint a változtatás megszüntetheti azt a hibás gyakorlatot, hogy a tanulók "szinte álló autóban" tanulnak vezetni. Remélhetőleg ezzel vissza lehet szorítani az autósiskolák csalásait, de a tanórák várható drágulásának mértékéről még nincsenek információk.

Újdonság továbbá, hogy a tanulóknak az elméleti tanfolyam első előadásának napjától számított egy éven belül le kell vizsgázniuk. A határidőt elmulasztóknak újra kell kezdeniük a teljes tanfolyamot. Ezt a szabályt az október 1-je után induló tanfolyamokra kell alkalmazni. Egyszerűsödtek a képzésre való beiratkozás feltételei, nem lesz szükség az orvosi alkalmasság, illetőleg az alapfokú iskolai végzettség igazolására, ezekről a tanulónak elegendő lesz nyilatkoznia.

Az elméleti vizsgáztatást érinti még, hogy a hallássérültek is tehetnek szóbeli vizsgát, amelyen a közlekedési hatóság által kirendelt jelnyelvi tolmács működik közre.

A motoros jogosítványra jelentkezőket érinti, hogy az elméleti tanfolyam és vizsga alól is mentesülnek azok, akik két éven belül jelentkeznek az újabb motoros kategóriára. A két éven túl jelentkezőknek sem kell a teljes tanfolyamot elvégezniük, nekik - kategóriától függően – meghatározott óraszámú oktatásban kell részt venniük.

VisszaTovábbi cikkek

Jön a szigor: 580 kilométert kell vezetni a jogosítványhoz című cikkhez hasonló írás: A klímán spórolnak a buszsofőrök, pedig büntetendő