580 kilométer szükséges a jogosítványhoz: mindenképp lesz, akinek többe kerül

2013-október-06 (vasárnap) 15:27:29 | Kategória: Hírek

580 kilométer szükséges a jogosítványhoz: mindenképp lesz, akinek többe kerül

Egy, már életbelépett rendeletmódosítás miatt legalább 580 kilométert kell vezetni a jogosítvány megkaparintásához ezentúl. A hivatalos magyarázat szerint, hogy az alapvető trükköket minél inkább elsajátítsák az éles forgalomban vezetők - cikkezte a hvg.hu.

Az oldal által meginterjúvolt tanárok között szerint azonban a távolság maga nem lehet a tananyag célja. Véleményük szerint a sumákolókat szeretnék lebuktatni, de így a tisztességes oktatók dolgát teszik nehezebbé. Továbbá egy budapesti oktató szerint az új előírás értelmét is veszti, amíg nem kontrollálják, mennyit is vezet a diák. Napjainkban, némi túlzással azt ír be az oktató a kartonra, amit csak akar, Budapesten lehetetlen egy 50 perces óra alatt a kikövetelt 20 kilométert megtenni - fejezte be.

Ha a diák pótórákra kényszerülne, az előre tervezettnél lényegesen többe kerülne a jogosítvány, ám, ha levezetik a kötelező távot, akkor a tanárok húzzák a rövidebbet. Az Autósiskolák Szakmai Érdekegyeztető Fóruma Országos Egyesületének vezetője, Varga József elmondása szerint a budapesti oktatóknak kétszer annyi távot kell majd vezetniük, mint most. Az általános 1400 forintos, a NAV által lefektetett elszámolható tarifák mellett az új távolsági előírással ez csupán arra lesz elegendő, hogy saját szakállukra dolgozzanak.

VisszaTovábbi cikkek

580 kilométer szükséges a jogosítványhoz: mindenképp lesz, akinek többe kerül című cikkhez hasonló írás: Könnyebb lesz újabb motoros jogosítványhoz jutni