Könnyebb lesz újabb motoros jogosítványhoz jutni

2013-október-06 (vasárnap) 15:18:02 | Kategória: Hírek

Könnyebb lesz újabb motoros jogosítványhoz jutni

Az augusztus 15-én érvénybe lépő rendeletmódosítás értelmében azok a személyek, akik a már meglévő jogosítványukhoz nagyobb kategóriában is óhajtanak motoros jogosítványhoz jutni, fel lesznek mentve az elméleti oktatás és vizsga alól is, amennyiben az előző jogosítvány megszerzése eltelte után két éven belül iratkoznak fel.

Ám az ezután bejelentkezőknek sem kell az egész tanfolyamot végigjárniuk, nekik - a kategória függvényében – előre lefektetett óraszámú oktatásban kell szerepelni. A teljes oktatás megismétlése nélkül eddig egy éven belül lehet új kategóriára vonatkozó jogosítványt letenni.

Az "A" típusú, azaz 595 köbcentiméter hengerűrtartalommal és legalább 40 kW teljesítménnyel rendelkező motorra érvényes jogosítvány megkaparintásához azoknak, akiknek még nincs letéve érvényes KRESZ-vizsgájuk, 22 óra elméleti oktatáson kell megjelenniük. A minimum 27 órás gyakorlati oktatás magában foglalja a járműkezelési anyagot és természetesen a vezetést is.

Mennyibe kerül az autóvezetői jogosítvány?

Már 75 ezer forinttól indulnak elméleti és gyakorlati képzést egyaránt tartalmazó tanfolyamok. Az árak persze iskolánként igen különbőzek: néhol a gyakorlati oktatásért akár több mint 90 ezer forintot is ki kell adni a tanulónak. A pótórák kb. 2-3 ezer forintért kerülnek megtartásra, de ennél kevesebb az óradíj, amennyiben a tulajdon motorját viszi a diák.

A vizsgadíj egységes mindenütt: az elméleti vizsga 4600 forint, a járműkezelési vizsga 4700 forint, míg a forgalmi vizsga 11 ezer forint díjat taksál. Az elsősegély vizsga szintén egységesen 6500 forintba kerül, az elsősegély-tanfolyam díja 3500-7000 forint között mozoghat. Az egészségügyi alkalmassági vizsga megszerzése 6500-7200 forintba kerül a tanulónak, míg a jogosítvány kiállításért, valamint az újabb vezetési jogosultsági kategória megszerzésének könyveléséért az okmányirodában 4000 forintot kell otthagyni.

A vizsgadíjak és egyéb költségekről érdeklődj a hivatalos weboldalon: Hivatalos vizsgadíjak (NKH)

VisszaTovábbi cikkek

Könnyebb lesz újabb motoros jogosítványhoz jutni című cikkhez hasonló írás: Íme az eddigi évek teljes KRESZ és a jogosítványszerzés szabályainak változása