Az első jogosítvány

2013-július-01 (hétfő) 09:11:03 | Kategória: Retrológia

Az első jogosítvány

Biztos sokan gondolkodtak már rajta, hogy ki is kaphatta meg az első jogosítványt. Nos mi tudjuk a választ és meg is osztjuk kedves Olvasóinkkal.

Az első jogosítvány büszke birtokosa a képen látható Carl Benz volt, aki 1888-ban nem mástól, mint a bandeni nagyhercegtől kapta meg a vezetésre feljogosító okiratokat. Természetesen az iratokra nem azért volt szükség, hogy elkerülje a hatalmas pénzbírságot, hanem azért mert a lakosság nem igazán szívlelte a benzinüzemű motorral meghajtott automobil feltalálójának hangos, büdös találmányát, így a jogosítvány révén kénytelenek voltak elfogadni.

Az első, nem csak feltalálók által üzembe vett gépjárművek 1895-ben bukkantak fel Magyarországon. Természetesen vezetésükhöz nem volt szükség jogosítványra, hiszen csak a felső réteg engedhette meg magának a zajos szerkezeteket, így feltűnésük rendszerint nagy látványosságnak számított, azonban nem feltétlenül pozitív értelemben. A lakosság, közülük is kiemelkedően a kocsisok megelégelték a zajt, mondván, hogy a lovaik megbokrosodnak a fülsértő hangtól, így hamarosan egyre nagyobb tiltakozás alakult ki a gépezetek ellen. A tiltakozás csillapítása végett 1901-től bevezették a sikeres vizsgatételhez kötött járművezetési engedélyt, így már minden sofőrnek rendelkeznie kellett jogosítvánnyal.


Bár Magyarország nem tartozik a motorizációs hagyományokkal rendelkező országok közé, már 1912-ben megalakult az első gépjárművezető képzés, a „Gépjárművezetőket előkészítő tanfolyam”, mely a mai autósiskolák elődjének számított. Büszkén mondhatjuk, hogy ezzel még az Amerikai Egyesült Államokat is megelőztük, hiszen ott csak 1913-ban hoztak létre hasonló képzést.

VisszaTovábbi cikkek

Az első jogosítvány című cikkhez hasonló írás: Honda a kezdetektől napjainkig