Magyarország autóállományának állapota

2013-október-15 (kedd) 06:46:32 | Kategória: Hírek

Magyarország autóállományának állapota

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint Magyarországon jelenleg 3,6 millió forgalomba helyezett gépjármű található. Ebből a számadatból a személygépkocsik átlagos életkora 12 év, a buszoké 14, a motorkerékpároké pedig 17. A válság beköszöntése óta, vagyis az elmúlt pár év során alaposan megnövekedett a kereslet a fiatalabb, de használt autók iránt, és látványosan csökkent az új autók iránti kereslet, így az 1-3 éves autók aránya rémisztően alacsony.

A KSH szerint különösen az elmúlt négy évben öregedett meg kifejezetten a magyarországi autóállomány, ami a hirdetéseken is nyomon követhető, hiszen jelenleg rendkívül bő a kínálat a 9 évnél idősebb autók esetében, ami négy évvel ezelőtt bőven 50 százalék alatti arányt mutatott a hirdetések keretein belül, mostanra azonban már 56 százalékra nőtt a számuk. A hirdetésekben szereplő autók átlagéletkora mindemellett kis eltérést mutat csak a KSH által mért adatokat, hiszen míg előbbi esetben 11 év az átlagéletkor, addig a statisztikai hivatal mérései alapján 12.

Szintén többnyire a válság kirobbanása óta, tehát az elmúlt néhány évben óriásit zuhant az újautó eladások száma is, amivel egyetemben alaposan lecsökkent a használtautó-import is. Ezekből következik, hogy a hitelre vett autók számára a rossz piaci és gazdasági helyzetnek köszönhetően szintén rohamos csökkenésnek indult, így vagy kedvezőbb feltételekkel, vagy autóbecseréléssel, de sokkal jellemzőbb, hogy inkább készpénzzel vásárolnak új autót. Az újabb autók számával egyetemben – vélhetően a szigorúbb szabályok és a rendkívül magas büntetések miatt – alaposan megcsappant az autótörések és az autóval történő szabályszegések mennyisége is, habár a változás itt nem olyan drasztikus, mint amit a válság hatására érzékelhetünk az autóiparban.

VisszaTovábbi cikkek

Magyarország autóállományának állapota című cikkhez hasonló írás: 580 kilométer szükséges a jogosítványhoz: mindenképp lesz, akinek többe kerül