Mercedes-Benz a kezdetektől napjainkig

2013-október-15 (kedd) 06:40:48 | Kategória: Retrológia

Mercedes-Benz a kezdetektől napjainkig

A Mercedes-Benz történelme idestova 120 évet ölel fel az autótörténelemből. Az első Mercedes egészen pontosan 1900. december 22-én került leszállításra, méghozzá a Daimler-Motoren-Gesellschaft, avagy a DMG részéről, amivel a cég megtette az első lépést azon az útvonalon, aminek köszönhetően később megalakulhatott a DaimlerChrysler AG vállalat.

A Mercedes-Benz jellegzetes csillag alakú márkajelzése, ezáltal pedig az autómárka története egészen az 1880-as évekbe nyúlik vissza, amikor Gottlieb Daimler és Karl Benz egymástól függetlenül megalkották a magas fordulatszámú robbanómotort, amivel letették a személyszállítás jövőjének egyik alapkövét, így nem véletlen, hogy a pénzügyi támogatók, illetve a befektetők később összehozták a két mérnököt, hogy együtt fektessék fel a Mercedes-Benz alapjait. A Mercedes-Benz már megalakulásától egyre gyorsabb és magasabb minőséget képviselő autók készítésére esküdött, ezáltal már az első autóversenyek óta találkozhatunk a márkával a rajtkockákon is.

A Mercedes márkaneve ténylegesen 1902. június 23-án jegyezték be, amihez 1909 júniusában csatlakozott a ma jól ismert csillagos márkajelzés is. A Mercedes-Benz a második világháborúig a németek népautójaként funkcionált, majd a világégés alatt, és azt követően a gyárt egyre inkább a sportautókra koncentrált, így már a harmincas években megjelentek az első Mercedes sportkocsik is, de ebből az időből származik a világ első dízel motoros személyautója is, amit szintén nekik köszönhetünk. A Mercedes-Benz az ötvenes évektől napjainkig már különválasztja a versenyekre szánt modelleket a családi autóktól, így a hatvanas években a márkanév egyfajta presztízst és divatot is képviselt az autópiacon, amit mindmáig sikerült is megőriznie. A Mercedes-Benz sokszínűségét tükrözi, hogy minden autóipari szegmensben megállja a helyét, így a sportautók és a hagyományos személygépkocsik mellett buszokat, teherautókat, de még terepjárókat is gyártanak.

VisszaTovábbi cikkek

Mercedes-Benz a kezdetektől napjainkig című cikkhez hasonló írás: A legelső magyarok