Íme az eddigi évek teljes KRESZ és a jogosítványszerzés szabályainak változása

2013-október-06 (vasárnap) 14:54:32 | Kategória: Hírek

Íme az eddigi évek teljes KRESZ és a jogosítványszerzés szabályainak változása

2011 óta már nem egyszer módosítottak a jogosítványszerzés és a KRESZ szabályain: a rutinvizsga megszűnt, valamint az autóvezetők könnyebben szerezhetnek motoros jogosítványt. Mindemellett több kategória alsó korhatárát megemelték, a KRESZ-tananyaga pedig új szabályokkal gazdagodott. Alább olvashatóak a leglényegesebb változtatások.

A rutinvizsga megszűnt

A 2012-es év kezdetével megszűnt a gépjármű-kezelési, azaz a rutinvizsga. A manőverezési elvárásokat - három beparkolás, valamint egy megfordulás - a forgalmi vizsgába indukálták, melynek hossza így tíz perccel nőtt meg: immár ötven percet vesz igénybe, ám a vizsgázóknak nem kell rutinvizsga díjat fizetniük. A járműkezelési vizsga megmaradt a motorosok oktatásában.

A motoros képzés folyamán a diáknak kötelező védő, azaz protektoros nadrágot, dzsekit és kesztyűt felvenni. A 2012-ben érvénybelépő módosítással a „B” kategóriás jogosítványt már megszerzettek számára könnyebb lett megszerezni a „A1” kategóriás jogosítványt. Az elméleti oktatás kötelező óraszáma három órára, a gyakorlati oktatásé két órára redukálódott le. "A1" kategóriába sorolható a 125 cm3 hengerűrtartalmat, valamint a 11 kW-os teljesítményt át nem lépő hajtómotorral ellátott motorkerékpár.

Módosult a korhatár

2013. január 18-tól szigorodtak a a jogosítvány megszerzésének körülményei. Kiiktatták a 25 kW-os "A korlátozott" kategóriát, "A2" kategóriás - maximum 35 kW-os, 0.2 kW/kg teljesítmény/tömeg arányt képviselő járművek - jogosítványt pedig már csak 18 éves kortól lehet letenni.

A korlátlan "A" kategória, azaz a nagymotoros jogosítvány letételének minimális korhatára 21 évről 24-re módosult. "C" kategóriás jogosítványt 18 éves kor helyett 21 évesen, nehéz pótkocsira (C + E) továbbá buszra (D, illetve D + E) pedig csak 24 éves kortól lehet engedélyt szerezni. A "D" kategóriához nem feltétel a "C" kategória, vagyis akár már személygépkocsira érvényes jogosítvánnyal is lehet autóbusz-vezetői oktatásra feliratkozni.

Új törvények

2013. májusától egy újabb változtatás vezette be a gyermekszállító autóbusz definícióját: előbbinek minden olyan jármű számít, amelyen gyermekek és felnőtt kísérőik utaznak, és amelyet rendeltetésszerű tábla és "Gyermekszállítás" felirat jelez. Párhuzamos közlekedést nem megengedő úton tilos lesz elhaladni a fent említett buszok mellet, míg az utasok be- és kiszállnak.

Eddig csupán arra kötelezte az autóvezetőket a KRESZ, hogy álló iskolabuszok mellett fokozott figyelemmel és lassabban közlekedjenek. A gyerekeket szállító buszok májustól akár megállhatnak a menetrend szerinti járatoknak fenntartott megállókban is.

Tovább indulásukat az autósoknak lassítással, vagy, ha szükséges megállással kell segíteni. További érdekesség, hogy a „Gyermekek” táblával jelzett területen a kiegészítő táblára kiírt távolságon belül maximálisan 30 km/órás sebességgel haladhatnak az autók.

VisszaTovábbi cikkek

Íme az eddigi évek teljes KRESZ és a jogosítványszerzés szabályainak változása című cikkhez hasonló írás: Leleményes gyerekek segítettek kijátszani a trafipaxot